Primul pas în carieră pentru un tânăr profesionist: emoții și provocări

/, Consiliere in cariera, Gasirea unui loc de munca, Principii orizontale, Stagii de practica/Primul pas în carieră pentru un tânăr profesionist: emoții și provocări

Ai avut parte de anii de facultate, poate ai ales ca după licență să urmezi un masterat și chiar un docotorat, ai experiența proiectelor, temelor de seminar, examenelor și poate chiar restanțelor, poate ai trecut prin sesiuni de comunicari științifice pentru studenți, prin stagii de practică obligatorii sau voluntare, poate ai parcurs un internship de vară sau ai participat la un program work and travel, toate acestea trebuie acum așezate în beneficiul tău în CV.  Și lucrurile par și mai complicate dacă nu ești în domeniul IT, tehnică, producție sau inginerie. Pare că piața e inundată de contra-candidați. Provocarea e să e faci remarcat între contra-candidații tăi.

 

 

 

  1. Apelează la un consilier în carieră

Fie că ai fost între primii 10% dintre studenții facultății tale, fie că nu ai fost, toți sunteți absolvenți în căutarea unui loc de muncă. Unii vor căuta chiar în domeniul studiilor, alții își vor fi format poate preferința pentru un domeniu adiacent. Cert e că trebuie să găsești acele abilități care te recomandă și să le prezinți corespunzător în CV. O ședință de consiliere și orientare în carieră te poate ajuta să îți pui ordine în gânduri și îți va oferi noi perspective: te va ajuta să îți clarifici ce te motivează și ce te face fericit, ce îți place să faci, ce este important cu adevărat și la ce ești bun (și de asemenea care sunt activitățile care ăți plac mai puțin sau deloc, care sunt punctele tale slabe și ce abilități ai putea îmbunătăți). Consilierea te ajută nu numai să descoperi toate aceste aspecte despre tine, dar și să îți prioritizezi interesele, preferințele, valorile și abilitățile, pentru că deși putem avea un set comun de abilități, interese și preferințe avem o ierarhie distincta pentru ele, ceea ce ne face mai potriviți pentru unele cariere.

  1. Fă-ți un CV atractiv

Un CV are 8 secunde să impresioneze recrutorul și să îl determine să citească până la capăt. Investește timp în crearea unui CV care să te reprezinte și pe care îl vei personaliza pentru fiecare aplicare la o poziție. Apelează la consilierul în carieră pentru o opinie obiectivă asupra CV-ului scris și ia feedbackul primit ca pe o critică constructivă. Recitește CV-ul și pune-te în poziția recrutorului: nu depăși 4 pagini (în principiu oamenii își vor pierde atenția și concentrarea și nu vor citi mai mult), listează abilitățile tale cheie relevante pentru poziție pe prima pagină (citește materialul nostru cu privire la obiectivul profesional, indiferent ce metodă de a atrage atenția vei alege, recrutorul trebuie să fie incitat încă de pe prima pagină să citească tot CV-ul), CV-ul eseu e un bloc mare de text indimidant și nu te atrage în a-l citit (folosește liniuțe, fraze scurte și bine scrise), abilitățile tale se potrivesc cu cerința postului (e grozav că ești un eseist de succes ți stăpânești meșeteșugul cuvintelor, însă asta e irelevant pentru un post de inginer în domeniul calității, așa că CV-ul tău trebuie să oglindească cerințele postului)

  1. CV-ul e menit să îți aducă un interviu

Mai ales la început de drum, vei fi tentat să umpli cât mai mult spațiu în CV. Nu uita însă că CV-ul nu e povestea vieții tale, e un instrument de marketing pentru propria ta persoană. Nu ai experiență și vei fi tentat să compensezi listând educația începând cu școala gimanzială, vei scrie despre hobbyurile tale și că ai permis de conducere. Informațiile astea nu au impactul scontat, nu strigă „sunt potrivit pentru poziție, acordă-mi un interviu”, așa că ia o foaie de hârtie și concentrează-te bine asupra abilităților tale. După nume și date de contact urmează profilul tău/obiectivul tău profesional apoi lista de abilități pusă în contextul experienței. Caută să evidențiezi valoarea adăugată obținută pentru angajator sau client. De exemplu – în cadrul stagiului de practică am dezvoltat un spreadsheet în Excel care îl ajută pe manager și pe contabilul său să urmărească în dinamică câtiva indicatori ai sănătății financiare a companiei. Nu e o reușită relevantă pentru un anagajator că ai învățat să utilizezi un program de contabilitate, ci pentru tine. Angajatorul vrea să știe cum exploatezi cunoștințele tale în interesul lui și al clienților.

  1. Personalizează -ți CV-ul

Pentru fiecare aplicație, CV-ul trebuie adaptat să răspundă cerințelor. Dacă angajatorul caută un dresor de lei, îți modifici CV-ul astfel încât să reiasă că joaca cu lei e punctul tău forte și că te pricepi la asta. Citește cu atenție descrierea și cerințele postului. Sunt roluri similare cu cerințe similare, dar nu te baza pe asta, de obicei apar mici diferențe care te pot descalifica din cursă. CV-ul trebuie să îți asigure un interviu , așa că reglajele fine de marketing sunt necesare. Folosește cuvintele din anunț chiar dacă tu ești expert și cunoști sinonime sau expresii cu sens echivalent, e posibil ca preselecția să o facă un responsabil de resurse umane care e doar în căutarea abilităților cerute în anunț.

 

  1. Formatează

Nu te sfii să folosești o formatare aparte pentru a-ți sublinia punctele forte sau abilitățile. Recrutorii sunt în căutarea cuvintelor cheie și e minunat să le scoți în evidență, folosești în felul acesta la maxim cele 10 secunde.

 

  1. Fă un pic de documentare

Ai obținut interviul mult dorit. Pregătește-te . Caută informații despre viziunea, misiunea , proiectele companiei pentru care vrei să lucrezi. Asigură-te că ești pe aceeași pagină cu societatea, e important să împărtășești aceleași principii etice, morale, de mediu, profesionale cu cei care îți vor fi colegi, altfel viitorul tău și dezvoltarea ta profesională sunt incerte acolo. Dacă ești un iubitor de animale, s-ar putea ca lucrul pentru o companie de cosmetice care testează pe animale să îți genereze frustrări și insatisfacții care îți vor afecta randamentul și evoluția profesională.

  1. Atitudinea

Păstrează-ți încrederea în tine, în abilitățile tale. În mod cert vei avea emoții, dar păstrează-le și gestionează-le ca pe ceva constructiv, nu le lăsa să pună stîpânire pe tine. Dacă emani siguranță, cei pe care îi vei întâlni vor avea certitudinea că au în fața lor un profesionist. Siguranța de sine nu trebuie confundată cu îngâmfarea, nu le știi pe toate, dar ai atitudinea potrivită pentru a învăța și a crește valoarea muncii tale pentru companie.

  1. Așteptări realiste

Încă de pe băncile școlii creem scenarii mărețe despre cariera visurilor și cum vom evolua profesional. De multe ori realitatea e semnificativ diferită și suntem nevoiți să muncim intens pentru a ajunge unde am visat. Un job entry-level într-un  domeniu adiacent celui în care dorești să lucrezi e primul pas, nu e un compromis, ci prima piatră pe calea spre succes. Orice sarcină îndeplinită cu succes se poate traduce într-o abilitate valoroasă în CV-ul tău, iar multe sarcini mici îndeplinite cu succes îți pot aduce o promovare în direcția dorită. Răbdarea e o virtute și în acest caz. E de dorit ca munca noastră să înglobeze pasiunile noastre și să o facem cu plăcere, dar asta nu înseamnă că munca ta trebui să înglobeze toate pasiunile tale pentru a fi plăcuta.Nu privi lucrurile în alb și negru, nu există o carieră bună și 1000 de cariere nepotrivite. Trebuie să vezi partea bună a lucrurilor, sunt o mulțime de variante bune și pe cea în care te afli o poți transforma într-una extraordinară.

  1. Folosește timpul

Investește în tine, învață pe cont propriu, mergi la cursuri sau workshopuri, continuă-ți studiile, specializează-te, perfecționează-te, obține certificări, crește-ți abilitățile, îmbunătățește-ți calificările, crează acele experiențe și acele rezultate de care te vei folosi în CV și la interviu pentru a te pune în valoare. Folosește timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a deveni un candidat mai bun și a te evidenția față de contracandidații tăi.

  1. Distragerile

Suntem în era tehnologiei, suntem mereu concetați la internet și social media. Dar un angajator deși știe asta, nu trebuie să te vadă nedezlipit de telefon. Așa că exercită control asupra modului în care te prezinți la interviu și mai apoi la un loc de muncă. Dacă în timp ce aștepți să fi chemat să stai de vorbă cu recrutorul stai de vorbă cu prietenii la telefon sau pe facebook, s-ar putea sa fi observat și nimeni nu își dorește angajați care să își petreacă timpul de lucru cu distracții personale. Gesturi mici cu impact mare. Cât timp aștepți ai putea să faci conversație cu persoana care te-a primit sau ai putea observa birourile și potențialii colegi, asta denotă interes.

  1. Activități cu impact profesional în timpul liber

În timpul studiilor existau asociațiile studențești, proiecte organizate de universitate sau workshopuri susținute de potențiali angajatori. Acum trebuie să investeți un pic în networking sau rețeaua ta profesională. Va trebui să cauți activități care îți vor oferi șansa să intri în contact cu profesioniști din domeniul tău . De exemplu voluntariat, mese de socializare ( de obicei breakfast sau brunch), conferințe, workshopuri, asociații profesionale. Suntem în era tehnologiei, informația e la câteva clickuri distanță. Vei găsi evenimente adresate profesioniștilor sau în care există șanse consistente să participe și profesioniști. Aceste întâlniri extra-profesionale sunt o bună ocazie de a socializa și a te prezenta unor oameni care pot să aibă un impact semnificativ asupra carierei tale. Fiecare persoană care îți apare în cale poate să fie la un moment dat o oportunitate în viața ta personală sau profesională, universul are un fel aparte de a așeza lucrurile într-un mod suprinzător.

  1. Exersează-ți abilitățile de comunicare

În fiecare context încearcă să iți exersezi în mod conștient abilitățile de comunicare, cere și primește constructiv feedback. Învață să asculți cu adevărat. Acordă atenție comunicării non-verbale. Rafinează-ți prezența în mediul online, e imaginea ta. Comunicarea eficientă îți aduce multe beneficii, vei putea să iți expui mai clar și mai concis punctul de vedere, vei convinge cu mai multă ușurință, îți va fi din ce în ce mai ușor să vorbești în fața unei audiențe, vei vedea că oamenii sunt din ce în ce mai interesați să asculte ce ai de spus. La fel de importantă este și abilitatea de a comunica în scris.  Răspunsul la un e-mail trebuie să vină într-un timp rezonabil (de obicei maxim 24 de ore pentru aspectele mai ample ți câteva ore pentru chestiunile simple), trebuie să fie scris clar, la obiect, cât mai concis și cu un vocabular îngrijit și profesional. Întotdeauna tonul în comunicare trebuie să fie respectuos, un te rog și un mulțumesc îți vor aduce mai multe decât crezi.

  1. Învață să te prezinți , să te vinzi și să vorbești despre tine într-un mod obiectiv, vrei să transmiți că ești ancorat în realitate . că te cunoști și că i capacitatea de a lucra cu tine pentru a deveni mai bun. Dacă primești întrebări dificile la interviu, cere informații suplimentare, clarifică-ți incertitudinile, și nu te descuraja, momentele de tăcere sunt stânjenitoare, așa că mai bine gândește cu voce tare, dându-i astfel posibilitatea celui care te intervievează să urmărească procesul de gândire și decizie. Ascultă constructiv sugestiile, folosește sugestiile primite pentru a demonstra că ai capacitatea de a colabora – fie aprobă sugestiile, fie contra-argumentează. Nu uita că un bun profesionist deonstrează abilități relevante, explică acțiunile în care le-a pus la lucru și prezintă rezultatele pe care le-a atins astfel. Folosește verbe de acțiune, discută în rezultate relevante pentru clientul/beneficiarul final.

 

  1. Ai avut parte de multe dezamăgiri?

Ai aplicat la multe poziții, ți-ai adaptata de fiecare dată CV-ul, ai participat și la câteva interviuri și iată că ești încă în căutări. Nu te descuraja și continuă. Privește toate aceste încercări ca o experiență valoroasă. Extrage feedbackul primit și îmbunătățește modul în care te prezinți. Investește în continuare în CV-ul tău, prezintă-te cu entuziasm la interviuri, oportunitatea potrivită va apărea.

  1. Nu uita că viața e mai mult decât o carieră de succes. Cariera nu trebuie să fie scopul și împlinirea supermă, viața e despre tine, despre cine poți deveni dacă înveți mai multe, despre evoluție, despre a iubi și a fi iubit, despre a fi fericit și mulțumit în propria piele.
  1. În viață te vei lovi de momente de maxim succes, dar și de momente mai puțin plăcute. Toți avem zile mai bune sau mai puțin bune, toți greșim , atât viața cât și cariera nu sunt liniare, au o dinamică imprevizibilă. Trebuie să îmbrățișăm ceea ce ni se întâmplă și să privim cu optimism spre viitor. După o perioadă mai grea apare întotdeauna soarele, chiar dacă asta durează! Emană energie pozitivă și vrei primi energie pozitivă, orice are și o parte bună, alege să o vezi mai degrabă pe aceasta.

 

 

 

Termenii utilizaţi în  prezentul document  pentru denumirea diverselor roluri se înţeleg atât la feminin, cât şi la masculin.

Protejeaza mediul inconjurator!-Gandeste-te la mediu inainte de a printa / Protect the enviroment! Are you sure you need to print this ?

Redu!Reutilizeaza!Recicleaza! / Reuse!Recover!Recycle!

PRINCIPIILE DUPA CARE NE GHIDAM:

– egalitatea de gen
– nediscriminare
– accesibilitate pentru persoane cu dizabilitati
– protectia mediului si a biodiversitatii
– imbunatatirea accesibilitatii utilizarii si calitatii – tehnologiilor informatiei si comunicatiilor

2019-11-15T12:58:33+00:00