Pasiunea in carieră

 

Ai auzit foarte des sfatul să-ți urmezi pasiunea. Cel mai important e să-ți practici meseria cu pasiune, dar cel mai probabil nu asta e pasiunea ta, așa că acest sfat este complet inadecvat în ziua de azi. De fapt mesajul corect ar fi nu te îngrijora legat de talente, nu te lăsa pradă banilor și presiunii pentru status social, caută să faci ceva interesant și care contează pentru tine, ceva care îți aduce satisfacție.

Când ai auzit prima oară să îți urmezi pasiunea, poate asta te-a pus pe gânduri. Și poate asta te-a ajutat să identifici ce te pasionează. Dar poate deși te-ai străduit, nu ai reușit să o găsești. Deja a doua și a treia oară când ai auzit îndemnul, ai început să ai sentimente de inadecvare. Pentru că tu nu ai reușit să identifici nici o pasiune, deși aparent toată lumea pornește de la presupunerea că toți au un set predeterminat de pasiuni, tot ce trebuie să facă fiecare este să le descopere. Da, unora le place să cânte la un instrument și muzica e viața lor, altora sportul le este a doua natură, dar adevărul e că mulți nu au pasiuni care să îi motiveze să își facă o carieră din ele. E de asemenea o premisă greșită că interesele sunt predeterminate în fiecare persoană și că trebuie descoperite , acest gen de abordare crează blocaje , iar cei care sunt forțați să accepte această teorie se vor lovi mai repede și mai ușor de dificultăți care îi vor determina să renunțe. Să împingi pe cineva să își urmeze pasiunea e ca și cum l-ai sfătui să își pună toate ouăle într-un coș, ceea ce crește riscul ca ceva rău să se întâmple cu toate ouăle.

Teoria conform căreia tot ce trebuie să faci e să îți găsești pasiunea subminează interesul de a-ți lărgi orizonturile, de a dezvolta interese aflate poate la stadiul incipient. și te va face mai susceptibil să renunți atunci când dai de primele dificultăți. Pe de altă parte dacă privim lucrurile altfel, din perspectiva de  face ce îți face plăcere cu pasiune, atunci înseamnă că suntem deschiși la a crește, la a ne dezvolta organic (de multe ori cu îndepărtarea de la interesul inițial).

Percepția față de pasiune (conform unui studiu Yale- National Univeristy of Singapore Business School si Stanford University, O’Keefe at al.) ne face să avem abordări diferite și reacții diferite:

  • adepții teoriei fixe (ai un set predeterminat și predestinat de pasiuni pe care trebuie să le descoperi) consideră că pasiunea le va asigura motivație nelimitată pentru a-și urmări interesele și consideră ca a-și urma pasiunea va fi ceva facil, dar confruntați cu dificultăți, interesul lor pentru acea pasiune scade dramatic
  • adepții teoriei dezvoltării pasiunilor (care consideră că pasiunile evoluează organic odată cu noi) sunt mult mai deschiși să exploreze subiecte noi, acceptă deschis că în a-și urmări pasiunea se vor lovi de obstacole, dar îmbrățișează aceste provocări ca pe o ocazie de a crește, de a încăța, de a se dezvolta

Aceste teorii nu reprezintă un alb și un negru și de-a lungul timpului situația se mai poate schimba. A fi adeptul uneia dintre teorii sau a alteia nu este neapărat un punct slab. Uneori e bine ca anumite persoane să practice teoria fixă pentru că asta îi face să evite mai ușor distracgerea și să se concentreze în a-și consolida și lărgi orizontul într-un anumit domeniu, dar poate să se transforme într-o problemă când oamenii nu își mai dau interesul să afle ceva nou, sau dacă imediat ce se lovesc de o dificultate renunță complet la a se mai dedica acelui interes. Cineva orientat spre dezvoltarea pasiunilor ar demonstra ceva mai multă rezistență și ar fi mai deschis și mai flexibil să gpsească soluții pentru că înțelege și acceptă că pasiunile se dezvoltă organic,  un exemplu foarte des întâlnit fiind cel al actorilor care ajung să treacă din fața camerei în spatele camerei în poziția regizorilor. Așa cum o persoană tehnică ajunge să își dezvolte treptat latura de coordonare a oamenilor și evoluează firesc într-o poziție de management.

Ok, atunci dacă demontăm mitul pasiunii, ce urmărim?

Nu spune nimeni să renunți la a avea pasiuni. Pur și simplu nu trebuie neapărat să le transformi într-o meserie. Îți place să călătorești? O poți face în concediu, nu trebuie să devii travel blogger/vlogger sau agent de turism.

Cel mai important e să te conectezi la lumea din jurul tău, să vezi ce nevoi neîmplinite are piața. Nu cred că există o aplicație care să te anunțe când e cazul să mergi la tuns, dar asta nu pare o oportunitate din care ai putea să faci o carieră. De asemenea nu te arunca în domenii care sunt deja foarte aglomerate decât dacă constați că printre competențele tale sunt unele care te-ar face un candidat competitiv.

Pasiunea se poate dezvolta în timp. Foarte mulți profesioniști într-un domeniu, învață mereu, devin mai buni și ajung să fie profund pasionați de ceea ce fac. Nu au pornit într-o profesie din pasiune, dar satisfacțiile profesionale și stabilitatea financiară i-au făcut să se simtă foarte confortabil și să ajungă să iubească munca lor de zi cu zi. Adevărul e că sună poetic să îți clădești viața pe pasiune pentru că ideea de a te lovi de eșec și a crește de acolo sună neplăcut și ceva ce nu vrei să experimentezi.

Noi îți recomandăm ca mai degrabă să îți analizezi punctele forte, să le pui în contextul economic actual  și să fii conștient că nu orice interes se poate transpune într-o carieră de succes. De exemplu mulți băieți joacă fotbal, dar foarte puțini ajung să aibă o carieră care le permită să se întrețină. Asta nu înseamnă că un anumit interes nu poate să îți fie de folos în carieră, important este să fi realist (de exemplu interesul pentru fotbal se poate transforma într-o carieră în domeniul articolelor sportive sau marketing de echipamente sportive).

Găsește în munca ta plăcere, transformă ceea ce faci în pasiune, urmărește-ți munca până la final și caută satisfacția activităților tale, dorința de a continua să faci ceea ce faci. Când vezi rezultatul muncii tale, ce aduce el celorlalți, vei avea satisfacția muncii tale ceea ce va trezi în tine motivația de a continua și în timp, pasiunea pentru ceea ce faci. Pasiunea pentru muncă în ziua de azi înseamnă să fi conectat emoțional cu ceea ce faci, asta reducând nivelul de stres, făcându-te mai productiv și contribuind la trecerea timpului într-un mod plăcut.

Înconjoară-te de oameni talentați și motivați în ceea ce fac, atât oameni din domeniul tău cât și oameni din alte specialități adiacente sau complementare. Niciodată nu te culca pe o ureche, întotdeauna mai ai ceva de învățat, întotdeauna domeniul tău se va dezvolta și tu trebuie să îți faci un țel din a fi mereu la zi și în pas cu ce e nou nu doar în aria ta ci și în domeniile adiacente sau complementare.

Nu orice pasiune poate să se asocieze cu munca și asta nu înseamnă că trebuie să renunți la ea. Se prea poate ca în timp, dacă îți dezvolți acea pasiune, să poate deveni ceva pe care poți clădi  o reorientare profesională sau acre ția-r putea servi în evoluția în profesie. De exemplu un talent la desen pe hârtie e dificil de pus în valoare în lumea permanent conectată la online, dar dacă reușești să traspui acest talent în grafică online, sunt piața începe să se contureze, siteurile de freelancing abunând în oportunități.

Situația ideală în care pasiunea îți oferă sens în viață se regăsește la intersecția competențelor tale cu ce îți place să faci și pentru ce sunt ceilalți dispuși să te plătească. (conform diagramei de mai jos).

Cât de important e să îți găsești pasiunea?

În tinerețe putem compensa lipsa pasiunii pentru munca pe care o facem prin infuzie de energie, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă nivelurile energetice scad așa că infuzia de energie trebuie treptat înlocuită cu dezvoltarea satisfacției pentru activitățile de zi cu zi. Dacă ești investit personal în ceea ce faci, vei fi mai motivat iar rezultatele tale vor ieși în evidență. Deși pasiunea nu e necesară atunci când intri într-o profesie, este important să cauți laturile profesiei care îți aduc satisfacție. Până la urmă e o chestiune de a dezvolta o atitudine sănătoasă față de munca ta, e vorba de entuziasm, de enregia și motivația ta pentru a reuși, de dorința ta de a fi bun și de a face o difrență în lume prin munca ta, de a transforma pasiunea în compasiune – munca ta să aducă beneficiu comunității într-un mod direct sau indirect . Bucură-te de micile succese și lasă deoparte perfecționismul. De multe ori un lucru e bine făcut fără să fie perfect .

Cu cât găsești mai repede motivația și plăcerea în munca ta, cu atât vei depăși mai repede zilele de luni, te vei simți mai puțin stresat, vei întâmpina deschis provocările și vei depăși cu mai multă ușurință obstacolele privind cu mai multă satisfacție reușitele, vei deveni mai productiv și energia ta pozitivă va deveni contagioasă pentru colegi, creeând un mediu de lucru mai plăcut

Termenii utilizaţi în  prezentul document  pentru denumirea diverselor roluri se înţeleg atât la feminin, cât şi la masculin.

Protejeaza mediul inconjurator!-Gandeste-te la mediu inainte de a printa / Protect the enviroment! Are you sure you need to print this ?

Redu!Reutilizeaza!Recicleaza! / Reuse!Recover!Recycle!

PRINCIPIILE DUPA CARE NE GHIDAM:

– egalitatea de gen
– nediscriminare
– accesibilitate pentru persoane cu dizabilitati
– protectia mediului si a biodiversitatii
– imbunatatirea accesibilitatii utilizarii si calitatii – tehnologiilor informatiei si comunicatiilor

2020-02-04T10:30:12+00:00