Greseli in orientarea in cariera

///Greseli in orientarea in cariera

Consiliere in cariera

În viață ne petrecem o treime din viața activă lucrând , asta dacă luăm în considerare doar programul de 8 ore pe zi, dar în general ne petrecem mult mai mult timp fie la la locul de muncă, fie pe drum. De aceea, alegerea unui job pentru că e pe val sau pentru că generează în prezent un venit substanțial poate părea o soluție bună pe termen scurt, însă este doar un compromis. Pe termen lung, dacă jobul nu îți place și nu ți se potrivește, te vei plictisi, te vei plafona, nivelul tău de stres și frustrare vor crește, iar asta îți va afecta sănătatea și randamentul la locul de muncă.

Ești student și nu știi pe ce drum să pornești în carieră? Sau poate ai și găsit un prim job în studenție și simți că nu ți se potrivește, atunci iată ce greșeli trebuie să eviți:

1. Să nu încerci să te cunoști cu adevărat, să nu îți cunoști abilitățile, aptitudinile, valorile și interesele, să nu âți cunoști și recunoști punctele slabe. Un expert de consiliere te poate ajuta să te autocunoști, el nu te va influența, te va ghida să îți descoperi abilitățile, interesele, personalitatea și punctele slabe și te va ajuta să te folosești de aceste informații în a-ți creiona drumul în carieră.

2. Să ai impresia că te cunoști prea bine, că le știi pe toate și nu îți folosește ajutorul unui expert de consiliere pentru că nu îți poate spune nimic nou. Expertul de consiliere nu urmărește să te influențeze, ci îți va oferi recomandări obiective și te va ghida să descoperi poate aspecte despre tine pe care nu le cunoșteai.
3. Sa pleci urechea la sfaturile unor neavizați . Poate unele persoane nu sunt rău intenționate, ci doar nu se pricep, însă asta nu le oprește din a-ți da sfaturi în necunoștință de cauză. Sfaturile și recomandările este bine să le primești de la oameni avizați care lucrează în domeniu, care știu cum să te sprijine să afli lucruri despre tine fără să te sugestioneze într-o direcție sau alta. Ei au mai lucrat cu oameni și se pricep, știu să îți prezinte ocupațiile, tips&tricks, informații de la sursă. Etc. Așa că orientează-te spre specialiști.

4. Să nu dai importanța cuvenită CV-ului tău. CV-ul e prezentarea ta în fața angajatorului, fă un efort, cunoaște compania și jobul pentru care aplici și adapteaza-ți CV-ul, asta se va vedea și vei ieși în evidență într-un mod plăcut. De-a lungul timpului acumulăm abilități și experiență care însă nu sunt mereu relevante pentru postul pentru care aplicăm. Nu risca să îl plictisești pe recrutor, mizează pe aptitudinile pe care le caută pentru postul respectiv. Nu uita că internshipul, practica și voluntariatul pot fi trecute într-un CV al unui tânăr fără experiență. De asemenea, dacă ai făcut cursuri, traininguri, specialiări relevante și acestea merită trecute în CV.

5. Să îți alegi jobul strict luând în considerare ce e pe val acum și ce se plătește bine fără să iei în considerare ce îți place. Nu uita că moda se schimbă, ce e val, ca valul trece. Veniturile îți vor oferi cu certitutdine o satisfacție pe moment, dar pe termen lung, șansele tale ca acestea să crească sunt mici, pentru că de la un punct încolo în cariera ta, randamentul începe să se coreleze cu veniturile, iar într-un job care nu îți place nu vei da randament. Performanța profesională este corelată cu placerea cu care îți desfășori activitatea si dacă ești pasionat de cea ce faci. O persoană proactivă, care aduce bani într-o companie sau rezolvă situații complexe în cadrul atribuțiilor sale poate negocia mult mai ușor o mărire de salariu sau o poziție mai bună decât o persoană care se limitează la a rezolva strictul necesar.

6. Să fii inconsecvent în realizarea obiectivelor și lipsit de încredere în forțele proprii. Dacă ai ales un drum în carieră, nu renunța ușor, uenori poate lucrurile nu par să se lege din prima, dar cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul, perseverează. E bine să alegi un domeniu și eventual domenii adiacente, să ai o listă de posturi care crezi că ți se potrivesc la care să aplici. Setează-ți obiective și fă-ți un plan pe termen mediu. Disciplina și perseveranța cu care lucrezi pentru acumularea cunoștintelor și formarea unor deprinderi practice joacă un rol determinant în atingerea obiectivelor. Fiecare etapă are rolul ei, poate părea nesemnificativă pe moment, dar e o bucățică care face ca puzzelul carierei să fie complet.

Termenii utilizaţi în prezenta/ prezentul document  pentru denumirea diverselor roluri se înţeleg atât la feminin, cât şi la masculin.

Protejeaza mediul inconjurator!-Gandeste-te la mediu inainte de a printa / Protect the enviroment! Are you sure you need to print this ?

Redu!Reutilizeaza!Recicleaza! / Reuse!Recover!Recycle!

PRINCIPIILE DUPA CARE NE GHIDAM:

– egalitatea de gen
– nediscriminare
– accesibilitate pentru persoane cu dizabilitati
– protectia mediului si a biodiversitatii
– imbunatatirea accesibilitatii utilizarii si calitatii – tehnologiilor informatiei si comunicatiilor

2019-07-29T16:15:31+00:00