Alegerea unei cariere, o decizie dificila

///Alegerea unei cariere, o decizie dificila

Consiliere în carieră

Alegerea unei cariere este o decizie foarte importantă cu implicații majore pentru viața ta. Prima alegere ai facut-o deja, ai ales să urmezi un program de studiu într-o instituție de învățământ superior. Procesul alegerii unei cariere poate fi, de multe ori, unul de lunga durata, implicand momente de renuntare si revenire asupra deciziilor in functie de variabilele asupra carora reflectam.
Decizia orientarii catre un anumit domeniu de activitate poate debuta inca din perioada copilăriei, mai ales in cazul profesiilor cu abilitati speciale precum cele artistice, sportive sau cele care necesita o supra-specializare intr-o anumita arie profesionala. Parintii sunt cei care identifica la copil anumite predispozitii catre anumite domenii cum ar fi descoperirea talentului muzical, a unor abilitati motrice specifice sportului de performanta sau preocuparea excesiva a copilului catre tehnica sau alte activitati specifice. In aceasta situatie, ei vor incuraja si sprijini in exersarea acelor abilitati si in identificarea nevoilor specifice de dezvoltare intr-o anumita arie profesionala, context în care copilul fie va excela , fie nu își va mai dori să continue dacă părinții au identificat greșit acele nevoi specifice.

Cu toții trecem prin perioada idealismului și asta impactează și alegerile noastre privitoare la carieră. Ne alegem modele fanteziste (vreau să fiu astronaut pentru a călători pe alte planete) sau modele preluate fără a le filtra (aici se regăsesc modelele dintre vedete cântăreți sau actori sau influențele celor din familie – mă fac polițist ca unchiu). Aceste alegeri inițiale nu au temei raționa. Alegerile au componentă afectivă și componentă rațională (aici de multe ori se pune în balanță factorul financiar deși acesta este relativ, succesul financiar fiind și rezultatul abilităților în acel domeniu).

Diferența o face informarea, informarea cu privire la implicațiile profesionale, materiale, sociale, emoționale, sociale și financiare. legerea unei cariere se poate dovedi a fi un proces extrem de anevoios, intrucat pe parcursul alegerii pot interveni o serie de variabile care pot influenta alegerea facuta. Este important ca alegerea unei cariere sa porneasca de la nevoile si asteptaile tanarului cu privire la perspectivele dezvoltarii sale, dar trebuie sa fie abordata si din perspectiva dinamicii societatii actuale.

În cadrul proiectului nostru beneficiezi de informare și consiliere ăn carieraă. Experții din cadrul proiectului sunt specialiști în domeniu care te vor ajuta să te auto-cunoști, să îți descoperi interesele și valorile, trăsăturile de personalitate cu impact asupra carierei, la ce abilități ai putea lucra pentru a deveni mai bun. De asemenea experții vor încerca să te cunoască cât mai bine și să îți ofere, prin intermediul instrumentelor specifice, o imagine supra profilului tău ocupațional. Poate la unele cariere te-ai gândit și tu, poate unele sunt adiacente unor domenii care îți plac, poate vei primi informații despre joburi care nu știai ca ți s-ar potrivi. Tot de la expertii de consiliere vei gasi informatii cu privire la specificitatiile fiecarei cariere in parte. Bineînțeles, decizia e a ta, însă ne dorim ca în cadrul acestui proiect să găsești informație, susținere și perspectiva unei alegeri obiective, o alegere optima pentru tine.

Termenii utilizaţi în prezenta/ prezentul document  pentru denumirea diverselor roluri se înţeleg atât la feminin, cât şi la masculin.

Protejeaza mediul inconjurator!-Gandeste-te la mediu inainte de a printa / Protect the enviroment! Are you sure you need to print this ?

Redu!Reutilizeaza!Recicleaza! / Reuse!Recover!Recycle!

PRINCIPIILE DUPA CARE NE GHIDAM:

– egalitatea de gen
– nediscriminare
– accesibilitate pentru persoane cu dizabilitati
– protectia mediului si a biodiversitatii
– imbunatatirea accesibilitatii utilizarii si calitatii – tehnologiilor informatiei si comunicatiilor

2019-07-29T16:15:43+00:00