Planificarea carierei este un proces amplu care începe în zilele noastre de la vârste din ce în ce mai fragede.  Ai depășit stadiul vârstei fragede? Nicio problemă , nu e niciodată însă prea târziu să începi!

Toată viața facem planuri chiar dacă uneori nu ne dăm seama de asta. De exemplu – după internshipul ăasta vreau să rămân în companie este un plan de carieră. Nu

Să începem cu câteva concepte legate de planificarea carierei. Ce înseamna? Palnificarea carierei presupune autoevaluare, un proces în care identifici care sunt nevoile tale, aspirațiile, interesele, ce te face fericit, ce te motivează, ce îți place mai puțin, care sunt pasiunile tale, care sunt valorile tale. Toate acestea trebuie puse în contextul oportunităților disponibile (pentru că e posibil să îți dorești să devi astronaut, dar să îți ofere tot la fel de multă satisfacție și o carieră în ingineria aeronautică).

Explorarea

Așa cum și viața noastră e într-un proces de planificare fără de sfârșit  și planificarea carierei este un proces continuu. Începe încă de când suntem copii cu deja tradiționala întrebare – Ce vrei să te faci când vei fi mare? E o vârstă la care putem să aspirăm la orice și ne putem concentra pe prezent , pe azi, fără să ne îngrijorăm de viitor. De altfel în toată perioada educațională este bine să te concentrezi pe prezent, să explorezi posibilitățile profesionale, vocațiile, hobbiurile, pasiunile, să încerci lucruri noi sau care nu au neapărat legătură cu ceea ce ai făcut până atunci. Atunci când ești încă în procesul educațional, explorarea este nu numai permisă, ci încurajată. Îți oferă șansa să încerci nestingherit mai multe roluri pentru a vedea care ți se potrivește. În această etapă din viață planificarea carierei se identifică cu explorarea. Acțiunile trial and error te pot ajuta să  investighezi roluri, domenii, cariere prin voluntariat sau stagii de practică, vizite în cadrul companiilor, workshopuri, schimburi de experiență, programe tip work and travel. Toate aceste experiențe te vor ajuta în rafinarea și îmbunătățirea planului de carieră.

 

Autocunoașterea

Acest pas este pe cât de important, pe atât de difcil pentru că presupune onestitate cu sine, acceptarea propriei persoane și dorința de autoperfecționare. Pentru că suntem subiectivi prin construcție, specialiștii recomandă reducerea subiectivismului prin utilizarea instrumentelor precum testele specifice (așa cum este și testul utilizat în cadrul proiectului nostru, JVIS). În prima parte a vieții suntem puternic influențați de cei care ne înconjoară, preluăm laudele sau criticile lor fără a le cântări. În funcție de educația primită și de felul de a fi al fiecărei persoane, unii au tendința să se supra-aprecieze , în timp ce alții au tendința de a se sub-aprecia.

Autocunoașterea și așteptările sunt în continuă dinamică de-a lungul vieții, și se dezvoltă odată cu vârsta și cu experiențele prin care trecem. De aceea la începutul carierei sprijinul specializat are o valoare mult mai mare, așa cum se întâmplă și la schimbarea carierei de-a lungul vieții.

Începe prin a te gândi cine ești, ce îți place să faci, care sunt interesele și pasiunile tale, ce este important pentru tine, care sunt valorile tale, ce îți displace, care sunt punctele tale forte , dar și punctele tale slabe, unde vrei să ajungi , ce îți dorești să faci. Specialiștii spun că e important să scriem pe o foaie de hârtie tot ce ne vine mai repede în minte atunci când ne gândim la aceste aspecte pentru că raționalizarea excesivă ne face să denaturăm adevărul. Când te gândești la răspunsuri pentru aceste întrebări , cântărește și studiile tale, intelegineța ta emoțională, abilitățile dezvoltate, cunoștințele tehnice, experiența profesională, activitățile extra în care te-ai implicat, felul în care îți place să desfășori activități (singur/ în echipă, la birou/pe teren, ești un om al acțiunii imediate sau un om al deciziilor calculate, iți place să lucrezi cu publicul sau preferi interacțiunea cu profesioniști din domeniu).  La lămurirea acestor aspecte te va ajuta testul JVIS pe care l-ai parcurs în cadrul proiectului.

Rezultatele și răspunsurile la întrebări fac parte din analiza SWOT a persoanei tale.

Ce e analiza SWOT (Strenghts- Weaknesses-Opportunities-Threats)?

Intern
Puncte tari (aspecte pozitive, interioare, care pot fi controlate de noi și pe care le putem folosi în avantajul nostru în planificarea carierei) Puncte slabe (aspecte negative, interioare, care pot fi controlate de noi și pe care dorim să le îmbunătățim în decursul carierei)
-educația – studiile, calificările, specializările, perfecționarea, workshopuri, traininguri formale (în cadrul studiilor sau locului de muncă) sau informale (în cadrul asociațiilor, voluntariatului, schimburi de expriență

-cunoștințe tehnice în domeniu

-abilități transferabile/transversale – precum munca în echipă, capacitatea de a comunica, reziliența la stres, time-management, creativitate, etică profesională, disciplina muncii, etc)

– networking – rețeaua de cunoștințe în domeniu

– experiența profesională – inclusiv stagii de practică, internshipuri, programe work and travel, etc

– implicarea în proiecte extra-profesionale precum voluntariatul

– apartenența la grupuri profesionale (asociații, grupuri de profesioniți, etc)

– lipsa educației specifice ( de exemplu alegerea unui domeniu de studii nepotrivit domeniului în care dorim să activăm), lipsa extra-calificărilor specifice

-cunoștințe tehnice limitate în domeniu

– lipsa abilităților transferabile sau abilități transferabile scăzute (relaționare dificilă în echipă, dificultăți în comunicare, lipsa disciplinei, indecizie, emotivitate excesivă,etc)

– lipsa unei rețele profesionale

– lipsa experienței profesionale – și lipsa contactului de orice fel cu viața profesională

-neimplicarea în activități extra-profesionale

-neapartenența la grupuri profesionale

Extern
Oportunități (condiții externe, pozitive, pe care nu le putem controla, dar care ne pot crea un avantaj competitiv) Amenințări /Temeri (condiții externe, negative, pe care nu le putem controla, dar al căror efect îl putem prevedea și pentru care putem propune soluții de gestionare)
– evoluție economică favorabilă (de exemplu dacă activezi în domeniul construcțiilor în perioada de expansiune economică)

– oportunități în domeniul educației –cursuri de calificare sau specializare în domeniu, conferințe în tematica care te interesează

– tendințe pozitive în domeniu (progres tehnologic, globalizare, creșterea la nivel regional/național care generează noi locuri de muncă în domeniu)

– extinderea/creșterea rețelei profesionale din care facem parte

– dinamica domeniului este avansată și solicită abilități sau cunoștințe similare cu cele deținute

– evoluție economică nefavorabilă ce generează scăderea cererii și diminuarea locurilor de muncă

– contra candidați – cu studii relevante /mai multe, cu expriență /abilități superioare,  cu competențe transversale superioare, care știu să se prezinte mai bine în CV și la interviu

– lipsa oportunităților potrivite la momentul potrivit (norocul)

– concurență acerbă în domeniu

– domeniu care avansează foarte rapid, dincolo de capcitatea noastră de a ține ritmul

Acest proces de autocunoaștere este continuu și în permanentă actualizare, fiind util încă din desfășurarea procesului educațional pentru că ne ajută în alegerea traseului educațional potrivit.

Informarea

Odată parcurs procesul de autocunoaștere, urmează o etapă de cercetare, de căutare a informațiilor care să ne permită luarea unei decizii în cunoștință de cauză. Informarea se realizează din surse informale (experiența proprie, persoanele pe care le cunoaștem – familie, profesori, colgei, prieteni, cunoștințe), dar și din surse formale (internet, materiale audio-vizuale, materiale tipărite). O bună sursă de informare cu privire la opțiunile disponibile este și expertul în consilierea carierei, el putându-ți furnizar informații despre profesii, despre similitudini și diferențe, despre alternative adiacente. Cu ocazia acestei etape de informare vei descoperi descrierile posturilor, posturi similare, cerințele angajatorilor, abilități necesare, abilități extra dezirabile, oportunități de dezvoltare a carierei, responsabilitățile aferente postului și vei putea evalua cât de bine se potrivesc cu tine , cu nevoile și așteptările tale. Nu ezita să vorbești cu cât mai multă lume, mai ales cu profesioniști din domeniu , pentru că ei îți vor oferi perspectiva omului din interior și îți vor furniza informații la care nu aia avea altfel acces. De la ei vei putea afla ce îți lipsește să fi candidatul ideal pentru poziție (poate îți lipsește o calificare sau te-ar ajuta continuarea studiilor).

 

Experimentarea

Câteodată această fază a experimentării este inclusă în informare, fiind etapa practică care vine în completarea teorie. E o etapă pe care în general o parcurg cei care sunt în cariera timpurie, societatea noastră fiind clădită de așa manieră încât este privită cu reticență în cazul celor care deja sunt la vârsta stabilizării carierei. Include stagiile de practică, internshipurile, oportunitățile de mentorship și shadowing, workshopuri și ateliere, voluntariat, vizitele de lucru, schimburile de tip erasmus, programele tip work and travel. Sunt contacte cu lumea profesională pe perioade determinate de timp în  care ai oportunitatea să îi observi pe alții la lucru, să execuți sarcini cu dificultate mică, să lucrezi individual sau într-o echipă sub supravegherea cuiva , cu responsabilitate limitată asupra propriei munci. Experimentarea mai multor domenii și profesii, mai multor companii în acest mod, te va ajuta să completezi informarea și îți va oferi o bază solidă pentru a lua decizii informate.

Definirea unei misiuni personale

Ai parcurs deja suficiente etape din planificarea carierei astfel încât să poți creiona un scop final (acel lucru care ne va face să ne simțim împliniți, un post și/sau un nivel de exercitare a profesiei) , un set de obiective pe termen mediu și a unor strategii pentru a le atinge. Misiunea profesională reprezintă viziunea a ceea ce va face fiecare ca și traseu profesional, este răspunsul la întrebarea Încotro ne îndreptăm?

În funcție de fiecare persoană și de nivelul de experiență acumulată, fiecare va alege să scrie un set de obiective profesionale, o misiune (mission statemnate), o frază de branding (branding statement).

Definirea misiunii profesionale va ține cont de o serie mai largă de aspecte : nivelul la care dorim să ajungem în carieră (unii își doresc cariere de contributori individuali în timp ce alții își doresc ocuparea unor poziții de middle sau upper management), stabilitatea financiară (fiecare are nevoi financiare distincte pentru a atinge confortul și satisfacția), echilibrul viață profesională/viață personală (familia).

Decizia

Ai parcurs procesul introspectiv de autocunoaștere, te-ai informat , ai experimentat, știi unde vrei să ajungi, e vremea să iei decizia. Această etapă presupune considerarea avantajelor și dezavantajelor, prioritizare și asumarea unor riscuri, bazarea pe intuiție, depășirea zonei de confort și a ceea ce cunoști. Decizia se bazează bineînțeles pe setul de informații disponibil la un moment dat, iar lumea e în continuă schimbare, e de așteptat să trebuiască să iei mereu decizii mai mici sau mai mari cu privire la carieră, adaptabilitatea e cheie în supraviețuirea în dinamica pieței muncii de astăzi. Vei alege să te perfecționezi, să te supra-specializezi, să accepti o promovare. Cariera presupune mereu decizii, iar schimbarea este catalizatorul dezvoltării proprii! Ai deja o listă scurtă de opțiuni, e vremea pentru ultima etapă.

Acțiunea

Aspirațiile tale s-au materializat în câteva opțiuni, e vremea să începi pașii pentru îndeplinirea a ceea ce ți-ai propus: căutarea unui loc de muncă. Apelează la toate resursele disponibile – internet, cunoștințe, asociații profesionale pentru a afla ce poziții sunt disponibile pentru tine. Această etapă presupune de cele mai multe ori un mic plan de acțiune în care vei creiona pașii necesari aplicării strategiilor și atingerii obiectivelor pe care ți le-ai propus. Vei stabili ce trebuie să faci, care este orizontul de timp alocat pentru fiecare pas, resursele pe care trebuie să le aloci și cum vei monitoriza și evalua realizarea fiecărui pas. Pașii includ scrierea unui CV, a scrisorii de intenție, participarea la evenimente de networking profesional, aplicarea la poziții, participarea la interviuri.

Acțiunea presupune și adaptarea permanentă a  pașilor spre atingerea scopurilor . Atunci când te lovești de dificultăți, e important să găsești metode de a te menține pe calea spre scopul asumat.

Pentru a defini mai clar acțiunile pe care le ai de întreprins pentru a-ți atinge scopul, unii specialiști recomanda mersul în sens invers de la scop la prezent. Poți să îți îndeplinești scopul azi? Dacă nu, de ce nu? Ce lipsește? Și mergi înapoi până ajungi la situația în care te afli. De exemplu vrei să obții o pozție care solicită în cadrul cerințelor studii de tip MBA. Poți aplica? Nu, pentru că nu ai o diplomă MBA. Poți începe azi un MBA? Nu, pentru că mai întâi trebuie să aplici. Poți aplica? Nu, pentru că aceste programe au o anumită perioadă de înscriere. Dacă e perioada de înscriere, te poți înscrie? Nu, pentru că nu e niciun program în localitatea mea, ar trebui să rezolv unde stau/cum ajung până acolo. Te-ai hotărât că vei face naveta, te poți înscrie? Nu , pentru că trebuie să achit prima rată.  Și tot așa vei merge înapoi reușind în felul acesta să definești etapele pe care trebuie să le parcurgi până la obiectiv. Analizân etapele acestea vei putea să identifici și ce pași sunt critici – în exemplul de mai sus o problemă era cazarea în orașul programului, însă nu era o problemă critică, putând fi rezolvată prin alegerea navetei zi de zi.

Vei reveni constant asupra planului de carieră pentru a monitoriza ceea ce ai reușit , de aceea e bine să păstrezi ceva scris, să îți setezi o periodicitate de verificare și un orizont de timp pentru a observa progresul. În felul acesta vei putea evidenția etapele parcurse (ceea ce îți va oferi satisfacția progresului și te va motiva să continui) și vei putea identifica mai ușor dacă nu cumva te-ai abătut de la drumul către obiectivul propus. Apelează la cunoscuți, familie sau prieteni, împărtășește-le planul tău și cere feedback, aceștia au altă perspectivă și de asemenea te vor sprijini în progresul tău către ceea ce ți-ai propus.

Planificarea carierei ne ajută să evităm deziluziile, insatisfacția și timpul pierdut, ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcur pentru a atinge ceea ce ne-am propus să realizăm și să obținem satisfacția. Cariera e foarte importantă în viața unui om, ne petrecem o bună parte din viață muncind, un plan de carieră este un instrument de sprijin ca ceea ce faci zi de zi să faci cu plăcere. De asemenea pentru multă lume a avea un plan este un instrument de gestionare a stresului generat de necunoscut și de situații neprevăzute.

Exemplu de plan de carieră

Obiectiv propus:

Nr. crt. Etape /pași (Acțiuni) Resurse necesare Data estimată pentru realizarea etapei Rezultate așteptate Data realizării etapei

Listează resursele necesare pentru a le asigura în timp util atunci când vei avea nevoie de ele, fie că e vorba de  resurse materiale, fie că e vorba de a stabili o relație cu o anumită persoană. Data estimată reprezintă intervalul de timp pe care ți-l oferi pentru a înregistra progresul, rezultatele așteptate te vor ajuta să îți monitorizezi succesul și să îți dai seama când poți trece la următoarea etapă, iar data realizării etapei te va motiva să (fie să muncești mai mult, fie îți va oferi satisfacția lucrului bine făcut în timp util).

Există bineînțeles și alte moduri de prezentare pentru acest plan de carieră: poți opta pentru un timeline în Excel sau poți alege ceva cu o grafică în culori vii. Important este ca acest instrument să te simuleze să te ții de treabă.

Poți merge mai departe și poți face un plan mai complex care să te ajute în urmărirea progresului în carieră:

Cine ești?

(câteva competențe cheie)

Educație

(în ordine invers coronologică, inclusiv extra-certificări relevante)

Experiență

(în ordine invers coronologică, în mod special pozțiile relevante dacă experiența este vastă)

Obiective
Termen scurt Termen mediu Termen lung
Plan personal Plan personal Plan personal
Plan profesional Plan profesional Plan profesional
Preferințe personale

Valori

Limitări

Competente curente, abilități
Puncte slabe și nevoi de dezvoltare
Plan de acțiune

Termenii utilizaţi în  prezentul document  pentru denumirea diverselor roluri se înţeleg atât la feminin, cât şi la masculin.

Protejeaza mediul inconjurator!-Gandeste-te la mediu inainte de a printa / Protect the enviroment! Are you sure you need to print this ?

Redu!Reutilizeaza!Recicleaza! / Reuse!Recover!Recycle!

PRINCIPIILE DUPA CARE NE GHIDAM:

– egalitatea de gen
– nediscriminare
– accesibilitate pentru persoane cu dizabilitati
– protectia mediului si a biodiversitatii
– imbunatatirea accesibilitatii utilizarii si calitatii – tehnologiilor informatiei si comunicatiilor

2019-11-15T13:02:50+00:00